Grup Sürüşü
İster yol bisikleti ile ister dağ bisikleti ile isterseniz de şehir bisikleti ile turlara gitmenin keyfi çok başkadır. Yalnız başınıza bu keyfi tatmanız imkânsızdır. Bu lezzeti ruhunuzda tadarken dikkat etmeniz bazı hayati konular vardır. Bu yazımızda bu konulara kısaca değineceğiz.
Giyim,
Bisiklet katman giyim dediğimiz ince ancak çok katmanlı elbiseler ile yapılan bir spordur. Mümkünse ter atan bir forma üzerine ince bir rüzgârlık ılıman günlerde işinizi görürken, yazın bu erkekler için sadece alt elbiseye kadar düşerken, kışında kalın sıcak tutan montlara kadar uzar. Katman giymenin rahatlığı bir kenara, yolda düşmeyecek ve dikkatinizi dağıtmayacak giysiler tercih etmeniz arkanızdan gelen bisikletlinin dikkat ve dengesini dağıtmaması gerekir. Belinize bağladığınız yeleğinizin çözülerek arka tekeriniz arkasına sıkışması sizi ve arkanızdaki bisikletçileri tehlikeye sokacaktır. Bunun yanında kayarak üzerinizde sizi rahatsız eden kıyafetlerde, sık sık durmanızı ve arkanızdaki arkadaşınızı tehlikeye atmanıza sebep olurken sizin de keyfinizi kaçıracaktır. Bunun yanında dikkat çeken ve görülmenizi artıracak renkler trafikteki sizin kazaya karışmamanız için önemlidir. Trafikte en çok görünen renk SARI dır.
Ekipman,
Bu konuda en az kıyafet kadar detaylı işlenmesi gereken bir husus olmakla birlikte, Grup sürüşlerinde güvenlik açısından olmazsa olmazlarımız vardır.
- Kask
- Patlamaya mukavemetli dış lastikler ve türevleri,
- Pompa, yedek iç lastik ve ışıklandırma ( ön ve arka )
- Bakımlı ve ayarları tam bir bisiklet,
- Şeker, tuz, su
Grup Sürüş Kuralları
Harekete geçmek, Durmak ve Frenlemek
Grup ile sürerken, arkanızdaki insana önünüzdekinden daha fazla saygı göstermek zorundasınız. Gereksiz ve ani hızlanma ve yavaşlamalar hem grubun ahengini bozar hem de ardınızdaki arkadaşınızın da çabuk yorulmasına ve / veya düşmesine sebep olabilir. Ani fren her zaman ardınızdaki arkadaşınızın size çarpmasına sebep olacaktır. Duracağınız zaman işaretlerle ve sesle grubu uyarmanız gerekir. Rampa çıkarken daha az olmakla birlikte rampa inişleri ve düz yollarda yaralanmaların ana kaynağıdır. Duracağınız zaman acil değilse uygun ve geniş bir yol bölümünde sesli ve görüntülü uyarı ile durunuz.
Yüksek ses ile de duracağınızı mutlaka arkanızdaki arkadaşınıza duyurunuz. Uzun süre duracağınız zaman konu hakkında grubun en arkasından gelen artçıya bilgi vermelisiniz. Fotoğraf çekmek, telefonlar konuşmak, mesajlaşmak gibi konular grup sürüşlerinde yapılmaması gereken uzun süreli hareketlerdir. Diğer arkadaşlarınıza saygı göstermek zorundasınız. Zaten rotanın en güzel ve en yorucu bölümlerinde grup sorumluları grubu durduracak ve serbest zaman verecektir. Bireysel davranmak gibi bir karakteriniz varsa grup sürüşlerine katılmayıp kendi başınıza pedallamanız hem sizin hem de arkadaşlarınız açısından daha keyifli olacaktır.
Yönlendirme,
Gruptaki bütün bisikletçiler ortak bir ahenk içinde hareket ederler. Kimse öncüyü geçmemeli ve kimsede artçının arkasında kalmamalıdır. Dönülecek kavşaklarda öncülerin hareketleri taklit edilmeli, sesli ve görsel uyarılara riayet edilmelidir. Siz kavşakta kendinizi kurtarabilirsiniz ama sizi takip eden arkadaşınız bir kazaya karışabilir. Öndeki arkadaşınızdan aldığınız bilgileri arkanızda ki arkadaşınıza Kendinizden ve ekipteki arkadaşlarınızdan sorumlusunuz. Unutmayınız…
Yol üzerinde seyir halinde iken, mazgal, çukur, cam, taş gibi engelleri öndeki arkadaşlarınızın uyarılarının arkadaki arkadaşınıza iletmeyi ihmal etmeyin. Grup düzenini bozmayınız, bozan arkadaşlarınızı da uygun bir dille grup liderlerini beklemeden uyarınız. Grup içerisinde her zaman aynı performansta insanlar olmayabilir, keyifli bir grup için artçı yadsınamaz bir liderdir. Artçının telkinlerine uyup, onu çok bekletmeden grubu takip etmeye çalışınız.
Öndeki arkadaşınızı geçmek istediğinizde, sağdayım-soldayım diyerek yüksek sesle uyararak yol isteyiniz, arkadaki arkadaşınızın duymama ihtimaline karşı da kollarınızla yön belirtiniz. Ses ve işaretlerle uyarılarda bulunmadan düzeninizi değiştirmeyiniz.